Simpel No-dig

No-dig Methode:
Minimale Bodemverstoring voor Maximaal Leven

Benodigdheden No-dig methode in de tuin

Bij de No-dig methode streven we ernaar het bodemleven zo min mogelijk te verstoren. Dit doen we door direct op de bestaande aarde te werken zonder deze eerst om te spitten. Hieronder leggen we uit hoe je dit effectief aanpakt:

1. Aanleggen van een Verhoogd Bed
Creëer een verhoogd bed waarin voldoende voedingsstoffen zitten voor de komende jaren. Dit doe je door humus of organisch materiaal aan te brengen bovenop de bestaande grond. In de video hierboven demonstreren we hoe dit proces in zijn werk gaat, zonder het gebruik van humus.

2. Karton Gebruiken
Leg een basis van karton neer, waarbij je ervoor zorgt dat de stukken goed overlappen om onkruid tegen te gaan. Kies voor stevig karton en maak het grondig nat voordat je verder gaat met de volgende laag.

3. Toevoegen van Aarde
Bedek het karton met een royale laag aarde. De hoogte van het bed kan variëren afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar zorg voor een minimale dikte van 20 cm. Meer is aanbevolen om een rijke, vruchtbare bodem te garanderen.

4. Bepalen van het Formaat
Het formaat van het verhoogde bed kan je geheel zelf bepalen; het kan aangepast worden aan elke beschikbare ruimte. Dit is ook een ideale oplossing als je een tegelpad hebt en een tegel wilt verwijderen om ruimte te maken voor het bed.

Deze No-dig aanpak helpt bij het bevorderen van een gezond bodemecosysteem, waarbij je de natuurlijke structuur van de aarde respecteert en de vruchtbaarheid verbetert.

>