Bladcompost: Het Bladgoud dat je Bodem Voedt

Bladcompost is perfect om je bodem mee te verrijken. Door bladeren als compostmateriaal te gebruiken, verbeter je de bodemstructuur aanzienlijk. Door organisch materiaal toe te voegen, gaat de bodem als een spons werken en kan het water beter en langer vasthouden. Daarnaast biedt bladcompost een leefgebied voor bodemorganismen, zoals regenwormen en nuttige bacteriën en schimmels.

Afhankelijk van het blad, bevat bladcompost niet altijd genoeg voedingsstoffen. Daarom is het slim om extra stoffen toe te voegen om de vruchtbaarheid te verhogen. Hoe je dat kunt doen, vertel ik je in dit blog.

Niet elk blad is hetzelfde
Niet alle bladeren composteren even snel. Zo verteren beuken-, walnoot- en eikenbladeren langzaam door hun hogere zuurgehalte en looistoffen. Hoewel dit het composteerproces vertraagt, kun je door het toevoegen van wat kalk de zuurgraad verlagen, wat de compost gemakkelijker bruikbaar maakt.

Ideaal blad voor bladcompost
Bladeren van esdoorns, berken en lindebomen composteren daarentegen snel. Ze bevatten meer stikstof en leveren een zachte, vruchtbare compost, ideaal voor moestuinen en bloembedden.

Langzaam verterende bladeren zoals eiken- en kastanjeblad bieden juist voordelen door hun structuur, wat nuttig is voor zwaardere grondsoorten die luchtiger en beter doorlatend worden door de compost.

Door rekening te houden met de eigenschappen van verschillende bladeren kun je je compost een toevoegingen aanpassen. En hoef je blad dus nooit af te voeren. 

Bepaalde bladeren zijn favoriet voor bladcompost vanwege hun snelle afbraak en voedingswaarde. De beste bladeren om snel compost te maken zijn linde, wilg, populier, sleedoorn en els. Met elk weer hun eigen eigenschappen.

  • Lindeblad – Snelle vertering, rijk aan voedingsstoffen en neutrale pH-waarde.
  • Wilgenblad – Snelle afbraak en bevat natuurlijke stoffen die ziekteverwekkers tegengaan.
  • Populierblad – Licht blad dat snel afbreekt en een vruchtbare compost geeft.
  • Sleedoornblad – Breekt snel af, geeft zachte compost en is rijk aan mineralen.
  • Elsenblad – Snelle afbraak en stikstofrijk, ideaal voor moestuinen.

Langzaam composterende bladeren: geduld loont

Bladeren zoals beuk, eik en kastanje breken langzamer af door hun hogere gehalte aan looistoffen en zuren, maar zorgen voor een voedzame compost die de bodemstructuur verbetert.

  • Beukenblad – Langzame afbraak; versnipperen en kalk toevoegen helpt.
  • Eikenblad – Bevat looistoffen, geeft langzaam voedingsstoffen af.
  • Kastanjeblad – Hoge lignine, langzame afbraak; ideaal voor luchtige bodemstructuur.
  • Olijfblad (voor de mediterrane lezers onder ons) langzamer verteerder, maar zeker wel geschikt. Het is een vrij taai blad, dus vochtig houden is aan te raden.

Tip voor het Mengen van blad
Ik wil benadrukken dat eigenlijk al het blad te verwerken is tot bladcompost. Ook combinaties maken is zeker aan te raden. Als je blad combineert dat snel (2/3 deel) en langzaam verteerd (1/3 deel). Kun je het al na een jaar op je tuin gebruiken en blijft het nog voor langere tijd voedingsstoffen afgeven.

Hoe maak je bladcompost? Voor de makkelijke mens

  1. Verzamel het blad – Pak een hark en verzamel de bladeren, bij voorkeur na een regenbui. Is het blad droog? Maak het dan even vochtig; dat helpt bij het composteringsproces.
  2. Maak een composthoop – Breng al het blad bij elkaar op een grote hoop. Je kunt ook vier pallets aan elkaar bevestigen voor een bak, of een schapenhekje rond de hoop zetten. Geen bak? Geen probleem – een losse hoop werkt ook prima.
  3. Versnellen? – Voor een snellere vertering kun je het blad van tijd tot tijd keren met een riek en het vochtig houden. Dit is echter niet noodzakelijk; met wat geduld werkt het vanzelf.

Kortom, een simpele manier om je eigen bladcompost te maken zonder gedoe!

Gebruik van Bladcompost
Bladcompost is perfect te gebruiken als potgrond. Je kunt het direct in de plantgaten toevoegen wanneer je nieuwe planten uitplant. Zo geef je je planten meteen een voedzame, luchtige start zonder dat je extra meststoffen hoeft toe te voegen.

Extra toevoegingen voor een voedzame bladcompost

Wil je je compost nog rijker maken? Er zijn verschillende toevoegingen die het proces versnellen en de voedingswaarde verhogen:

  • Schapenwol – Rijk aan voedingsstoffen zoals stikstof en fosfaat, houdt vocht vast en breekt langzaam af, waardoor het langdurig voeding biedt.
  • Gemaaid gras – Gras voegt stikstof toe, wat een goede balans met het koolstofrijke blad creëert.
  • Koffiedik – Rijk aan stikstof en gemakkelijk verkrijgbaar; versnel de afbraak door een beetje koffiedik op de composthoop te strooien.

Hoewel ik het al eerder heb genoemd:

  • Kalk – Verlaagt de zuurgraad en versnelt het proces, vooral bij zure bladeren zoals eiken en beukenblad.

Het gebruik van Effectieve Micro-organismen (EM) voor snellere compostering
En zelf vind ik het fijn om EM of Oerbacterie te gebruiken. Dit is niet specifiek voor bladcompost maar voor het verwerken van mijn compost in het algemeen.

Deze micro-organismen, zoals melkzuurbacteriën en gisten, helpen bij het snel afbreken van het blad. Tijdens dit proces produceren ze voedingsstoffen zoals vitamines en antioxidanten, waardoor je compost nog voedzamer wordt. EM biedt ook bescherming tegen schadelijke schimmels, vermindert geur en zorgt ervoor dat voedingsstoffen in de compost behouden blijven.
Een groot voordeel van het gebruik van EM is, dat het geur verminderd als je het toevoegt bij een normale composthoop van GFT of compost van de composttoilet.

Natuurlijke kringloop ván en vóór je tuin

Mijn conclusie is duidelijk: gebruik die bladeren voor je tuin! Door bladeren te behouden en in te zetten, voorkom je dat de bodem uitgeput raakt. Afgevallen bladeren zijn een bron van voedingsstoffen en organisch materiaal die de bodem ten goede komen. Naast bladcompost kun je bladeren ook gebruiken als een natuurlijke bescherming voor je planten in de winter. Het vormt een isolatielaag die helpt de grond warm te houden, terwijl het dieren en insecten een veilige schuilplaats biedt. Kortom, laat het netjes opruimen even los en geef de bodem, planten en dieren wat ze nodig hebben!



Cathelijn Radstake

Over de auteur

Cathelijn is een toegewijde tuinvrouw die sinds 2011 haar eigen eetbare paradijs heeft gecreëerd. Met haar achtergrond in permacultuur ontwerpt ze tuinen die niet alleen functioneel, maar ook paradijselijk zijn. Haar streven om mensen meer verbonden te laten voelen met de natuur komt duidelijk naar voren in elk project dat ze onderneemt. In de Eetbaar Paradijs Academie neemt ze je mee haar eigen tuin in, en laat zien hoe je je eigen eetbaar paradijs creeert. Door haar manier van harmonieus leven met de natuur heeft Cathelijn een reputatie opgebouwd als een pionier in haar vakgebied. Met haar deskundige kennis en hands-on aanpak weet ze elke tuin om te toveren tot een groene oase waar natuur en mens in harmonie samenleven. Cathelijns werk is een inspiratie voor anderen die streven naar een meer verbonden en duurzamere levensstijl.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>