Brandnetelzaad het Lokale Superfood

In onze prachtige hedendaagse wereld, waar superfoods een liefdevolle bijdrage leveren aan ons dagelijks dieet met hun buitengewone gezondheidsvoordelen, zou ik het geweldig vinden als we vaker lokaal zouden kijken. We hebben namelijk ook dicht bij huis fantastische superfoods, zoals bijvoorbeeld het vaak vergeten: Brandnetelzaad.

Dit vaak over het hoofd gezien zaadje, is een lokale superfood vol vitaminen, waaronder vooral vitamine C, en het is ook rijk aan ijzer. Ik heb zojuist een nieuwe voorraad geoogst en ik kan niet wachten om de voordelen ervan met jullie te delen!

Brandnetelzaad is gemakkelijk te verzamelen. Het groeit rijkelijk en hangt nu in prachtige grote trossen, klaar om geoogst te worden. Persoonlijk kies ik het liefst voor de prachtige volgroeide trossen, die nog groen zijn. Het zaad is eenvoudig te plukken, en het geeft een geweldige boost aan je immuunsysteem. Met de veranderende seizoenen en de uitdagingen die ze met zich meebrengen, kan een kleine boost van brandnetelzaad wonderen doen voor je gezondheid.

Dit wonderzaad is ook veelzijdig in gebruik. Je kan het toevoegen aan je yoghurt, omelet, salade of zelfs in je vegetarische burgers. Het geeft een unieke smaak en voegt een gezonde twist toe aan je maaltijden. Het is ook heerlijk in havermoutpap, wat een fantastische manier is om je dag te beginnen.

Het oogsten van brandnetelzaad kan een prikkelend klusje zijn, maar het is absoluut de moeite waard. Hoewel ik het zelf zonder handschoenen doe, raad ik toch aan om ze te dragen.

De zaden bevatten dezelfde helende eigenschappen als de brandnetel zelf, maar dan in geconcentreerde vorm. Brandnetelzaad wordt vaak gebruikt bij stress en vermoeidheid. Je kunt de zaden roosteren en door de sla mixen voor een extra gezonde kick.

De brandnetel is ook een uitstekende bron van calcium, dat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en je energieniveau ondersteunt. Vanwege hun hoge calciumgehalte worden brandnetels ook gebruikt ter ondersteuning van de spieren. Daarnaast bevat brandnetel veel ijzer, wat helpt tegen vermoeidheid en goed is voor je concentratie en geheugenfunctie. Het hoge vitamine A-gehalte heeft ook een positieve invloed op je immuunsysteem.

Dus ga eropuit, oogst dat brandnetelzaad en begin met het toevoegen van dit lokale superfood aan je dieet. Je zult de voordelen zeker merken!

Op insta staat een kort filmpje.

Cathelijn Radstake

Over de auteur

Cathelijn is een toegewijde tuinvrouw die sinds 2011 haar eigen eetbare paradijs heeft gecreëerd. Met haar achtergrond in permacultuur ontwerpt ze tuinen die niet alleen functioneel, maar ook paradijselijk zijn. Haar streven om mensen meer verbonden te laten voelen met de natuur komt duidelijk naar voren in elk project dat ze onderneemt. In de Eetbaar Paradijs Academie neemt ze je mee haar eigen tuin in, en laat zien hoe je je eigen eetbaar paradijs creeert. Door haar manier van harmonieus leven met de natuur heeft Cathelijn een reputatie opgebouwd als een pionier in haar vakgebied. Met haar deskundige kennis en hands-on aanpak weet ze elke tuin om te toveren tot een groene oase waar natuur en mens in harmonie samenleven. Cathelijns werk is een inspiratie voor anderen die streven naar een meer verbonden en duurzamere levensstijl.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>