Hoe een paradijsvogel zijn winternest bouwt

Een van de 10 basisprincipes van een eetbaar paradijs is het altijd bedekt laten van de bodem.

Gebruik al je bladeren als mulch op de tuin

Vooral in de herfst heb je overal gratis mulch voor je tuin liggen. Al het blad is goed om te gebruiken.

Voer het niet af, maar gebruik het op je tuin. Deze bladerenlaag dient namelijk als bescherming voor je planten, zowel in de winter tegen vrieskou als in de zomer tegen droogte.

Winterschuilplaats

De bladerenlaag biedt daarnaast een goede winterschuilplaats voor insecten. Door meer blad op de grond te laten liggen, kunnen er meer insecten overwinteren in je tuin. Dit draagt bij aan de biodiversiteit, wat op zijn beurt weer voordelen oplevert voor de algehele gezondheid van je planten en de productiviteit van je tuin.

Bovendien zorgt het blad ervoor dat de bodem wordt verrijkt met organisch materiaal. Dit helpt bij het verbeteren van de structuur van de bodem.

Klik hier voor 90% korting via de Greenfriday actie

Netheidssyndrome

Grappig he? Want dit druist helemaal in tegen wat we al die jaren in onze tuinen gedaan hebben. Het ‘alles netjes en strak’, is echt niet meer van deze tijd. Want die bladeren zijn onderdeel van de kringloop. Ze hebben een functie en voordeel in je tuin.

Een van die voordelen is dat het gebruiken van mulch (in dit geval de bladeren) kan helpen om de groei van onkruid te verminderen. Hierdoor bespaar je tijd op het onderhoud van je tuin.

Je legt het om de planten heen, zodat de planten een isolatielaagje hebben en de wortels niet bevriezen. Ook rondom de planten die je in potten hebt staan.

In de zomer als het blad verder verteerd is, zorgt dit ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt.

Marc Siepman:

Ik probeer dat netheidssyndroom eruit te krijgen door in ieder geval de blaadjes in de plantsoenen te laten liggen en de blaadjes die op de grasvelden vallen de plantsoenen in te blazen. Blad en houtsnippers moeten we dus gaan hergebruiken, bijvoorbeeld als mulchlaag onder de bomen.

Welke bladeren kun je gebruiken


In principe is elk blad geschikt. Het blad van de wilg, appelboom, vlier en populier zijn extra geschikt, omdat ze ook makkelijk verteren en een goede uitwerking hebben op de grond.

Heb je alleen eikenblad of beuk? Dan kun je deze ook wel gebruiken hoor. Deze bladeren verteren minder snel en hebben een wat zuurdere uitwerking op de grond. Daarom zou ik er gecrunste eierschalen bij gooien. Of kalk uit de winkel, dat kan natuurlijk ook. Hierdoor wordt het minder zuur.

Dat het zuurder is, komt omdat deze bladeren voornamelijk worden afgebroken door schimmels en zij scheiden zuren af bij het verteren. Opzich niet erg, maar het duurt wat langer voordat ze helemaal verteerd zijn.

Kortom, het laten liggen van bladeren op je tuin heeft veel voordelen en draagt bij aan het creëren van een eetbaar paradijs.

Wil je weten hoe je nu je tuin kunt voorbereiden, zodat je straks in de lente alleen maar hoeft in te zaaien… kijk eens naar deze Greenfriday actie.

Cathelijn Radstake

Over de auteur

Cathelijn is een toegewijde tuinvrouw die sinds 2011 haar eigen eetbare paradijs heeft gecreëerd. Met haar achtergrond in permacultuur ontwerpt ze tuinen die niet alleen functioneel, maar ook paradijselijk zijn. Haar streven om mensen meer verbonden te laten voelen met de natuur komt duidelijk naar voren in elk project dat ze onderneemt. In de Eetbaar Paradijs Academie neemt ze je mee haar eigen tuin in, en laat zien hoe je je eigen eetbaar paradijs creeert. Door haar manier van harmonieus leven met de natuur heeft Cathelijn een reputatie opgebouwd als een pionier in haar vakgebied. Met haar deskundige kennis en hands-on aanpak weet ze elke tuin om te toveren tot een groene oase waar natuur en mens in harmonie samenleven. Cathelijns werk is een inspiratie voor anderen die streven naar een meer verbonden en duurzamere levensstijl.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>