Hoe je in een dag overvloed aan kruiden creëert en het ziet er nog gaaf uit ook!

Droom jij ook van je eigen thee kruidentuin of een geneeskrachtige kruidentuin? Dan is een kruidenspiraal ideaal. Het is niet alleen een prachtig en opvallend element in je tuin, het is ook super functioneel.

Voordelen van een kruidenspiraal
Het is een van de manieren om optimaal gebruik te maken van de ruimte. Door de spiraalvorm kan je maak je gebruik van de hoogte en kun je op dus meer planten kwijt. De kruidenspiraal is dus een ideale ruimtebesparende oplossing voor kleine tuinen.

De kruidenspiraal heeft verschillende compartimenten. Eén kant van de spiraal krijgt volle zon, terwijl de andere kant meer in de schaduw ligt. Een duidelijk onderscheid in de bovenkant en onderkant van de spiraal creëert vier unieke plantzones, ieder met een eigen microklimaat voor planten met verschillende behoeften.

Het ontwerp van de kruidenspiraal biedt de mogelijkheid om een interessante diversiteit aan planten te huisvesten. Bovenaan, waar het doorgaans droger is, raden we aan om Mediterrane kruiden zoals rozemarijn, tijm of oregano te planten. Onderaan de spiraal kun je planten onderbrengen die meer voeding en vocht vereisen, zoals peterselie of munt.

Tussen de stenen, gestapeld met zwarte aarde, kun je kiezen voor laag groeiende planten, zoals bosaardbei, wilde rucola of viooltjes. Dat zit er natuurlijk ‘super-sweet uit’ en het is ook nog eens lekker.

De stenen in de constructie van de spiraal dienen ook als warmteopslag, wat ervoor zorgt dat de aarde langer warm blijft. Wij gebruiken specifiek half-hard gebakken metselstenen, omdat deze mineralen bevatten die na verloop van tijd vrijkomen en zo bijdragen aan de vruchtbaarheid en gezondheid van je kruidenspiraal.

stap voor stap een kruidenspiraal bouwen
Hoe je stap voor stap een kruidenspiraal opbouwt


Hoe maak je een kruidenspiraal

Het aanleggen van een kruidenspiraal lijkt misschien een grote klus, maar ik verzeker je het is echt goed te doen. In een dag staat de basis en kun je je favoriete thee- en geneeskrachtige kruiden aanplanten.

Het is wel belangrijk om de juiste technieken te gebruiken, zodat je er zeker van bent dat je kruidenspiraal, na een jaar of zware regenbui, niet bezwijkt onder zijn eigen gewicht. Niets is zo jammer om op die manier je eigen liefdevolle werk teniet te zien gaan. En dat inzakken komt nog al eens voor bij doe-het-zelf kruidenspiraal projecten.

Om je te laten zien hoe haalbaar het is en op welke dingen je moet letten bij het maken van je kruidenspiraal heb ik een Masterclass opgenomen. Hierin laat ik stap voor stap laat zien hoe je je eigen kruidenspiraal kunt bouwen die jaren blijft staan.

In deze Masterclass ontvang je ook een beplantingsplan, zodat je weet welke kruiden je waar moet zetten voor het beste resultaat.

Dus als jij ook zo’n prachtige kruidenspiraal wilt aanleggen, nodig ik je uit om de Masterclass te volgen en te leren hoe je dit project succesvol kunt maken.

Na deze masterclass kun je zelf een kruidenspiraal bouwen. Want je weet wat je precies aan materialen nodig hebt. Je zult zeker te weten voldoening ervaren uit het bouwen van je eigen kruidenspiraal, en dit jaar zul je nog de vruchten – of in dit geval eigenlijk, de kruiden – van je werk plukken.

Succes bij het creëren van jouw overvloed aan kruiden.

Klik hier als je ook deze masterclass wilt bekijken.

Cathelijn Radstake

Over de auteur

Cathelijn is een toegewijde tuinvrouw die sinds 2011 haar eigen eetbare paradijs heeft gecreëerd. Met haar achtergrond in permacultuur ontwerpt ze tuinen die niet alleen functioneel, maar ook paradijselijk zijn. Haar streven om mensen meer verbonden te laten voelen met de natuur komt duidelijk naar voren in elk project dat ze onderneemt. In de Eetbaar Paradijs Academie neemt ze je mee haar eigen tuin in, en laat zien hoe je je eigen eetbaar paradijs creeert. Door haar manier van harmonieus leven met de natuur heeft Cathelijn een reputatie opgebouwd als een pionier in haar vakgebied. Met haar deskundige kennis en hands-on aanpak weet ze elke tuin om te toveren tot een groene oase waar natuur en mens in harmonie samenleven. Cathelijns werk is een inspiratie voor anderen die streven naar een meer verbonden en duurzamere levensstijl.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>