De Groene Revolutie: Wildplukken, van nr 1 Hobby tot Huishoudelijke Noodzaak!

Overlevingsstrategie of luxueuze hobby? Wildplukken was vroeger een essentiële vaardigheid om te overleven, maar tegenwoordig lijkt het wel te zijn geëvolueerd tot een luxueuze hobby. Sterker nog, zou het momenteel niet al de nr. 1 hobby zijn onder bewuste mensen die zoeken naar verbinding met de natuur en duurzaamheid. Of heeft wildplukken misschien opnieuw de status van noodzakelijke vaardigheid gekregen om je weg te kunnen vinden in een wereld waarin onbespoten voedsel onbetaalbaar is geworden.

Het verzamelen van eetbare planten, kruiden, paddenstoelen en fruit sluit naadloos aan bij een levensstijl die gericht is op zelfvoorziening en eerbied voor de natuur. Het geeft je de gelegenheid om een directe verbinding met de natuur te ervaren en je kennis van lokale ecosystemen en in welk seizoen wat te vinden is.

Het is zo ongelofelijk waardevol als je weet welke planten eetbaar zijn. Het geeft je niet alleen meer kennis, maar draagt ook bij aan je gezondheid en algemeen welzijn. In deze blog mijn visie op wildplukken, waarin het wildpluk principe aangepast kan worden, door je eigen tuin te veranderen in een eetbaar paradijs. Hierdoor kun je genieten van de wildpluk voordelen, zonder daarbij ver van huis te hoeven.

Het is heel begrijpelijk dat wildplukken zo populair is, ik denk dat dit de redenen zijn waarom.

 • Avontuurlijk: Het is een leuk manier om wat avontuur in je dagelijks leven te brengen. Het zoeken naar eetbare planten en vruchten in de natuur is een spannende en tegelijkertijd een ontspannende manier om tijd buiten door te brengen.
 • Verbinding met de natuur: Het stimuleert een diepe verbinding met de natuur. Het weerspiegeld de seizoenen, waardoor het je bewust maakt van de natuurlijke cycli en de natuurlijke ecosystemen in je directe omgeving.
 • Ecologische voetafdruk: Het eten uit de supermarkt heeft vele kilometers afgelegd. Door lokaal te wildplukken, verminder je de impact op het milieu.
 • Vermijden van pesticiden: De meeste gewassen in supermarkten, worden behandeld met pesticiden. Deze chemische stoffen zijn schadelijk voor onze gezondheid en het milieu. Wildplukken biedt een pesticidevrij alternatief.
 • Voedingswaarde: De hoeveelheid voedingsstoffen in oerplanten is ten opzichte van geteelde groenten en fruit aanzienlijk hoger.

Genoeg redenen om dit avontuur aan te willen gaan. Maar…

Wet- en Regelgeving

Het blijft feit dat het wildplukken officieel verboden is in Nederland. Hoewel Staatsbosbeheer een persoonlijke hoeveelheid plukken gedoogd, is Natuurmonumenten niet zo coulant… Zij hebben de stelling: wat er te eten is in deze bossen, is voor de dieren. En ook die stelling begrijp ik wel.

Zorg ervoor dat je je bewust bent van de regels en richtlijnen om de natuur te beschermen, zodat je op een duurzame manier plukt. Dit omvat, de vanzelfsprekendheid dat je beschermde of zeldzame soorten niet plukt en dat je alleen plukt op plekken die ook zijn toegestaan.

Toch is het leuk om wild te plukken. Je kunt immers niet alle eetbare planten in je eigen tuin kwijt. En gelukkig zijn er ook gebieden waar je heel goed kunt wildplukken.

Maar nog meer geloof ik er in dat je door je eigen eetbare planten te kweken, je zonder zorgen kunt genieten van voordelen. Door thuis te wildplukken, omzeil je de beperkingen en bescherm je kwetsbare natuurgebieden.

In de Paradijselijke Plukgids laat geef ik je alle in’s and out’s om verantwoord te plukken.

Het gemak van wildplukken in je eigen tuin

De toenemende interesse in wildplukken onderstreept in mijn ogen het verlangen naar natuurlijke, onbespoten voeding, maar met de praktische uitdagingen zoals wet- en regelgeving en de tijd die het kost om voedsel te verzamelen, is het minder toegankelijk voor dagelijks gebruik. Ik zie dan ook het aanleggen van een eigen eetbare tuin als effectieve oplossing om de voordelen van wildplukken te integreren in het dagelijks leven. Het geeft je de meeste voordelen van het wildplukken en nog meer:

 • Minder afhankelijk: Door het aanleggen van een eigen eetbare tuin maak je de stap naar een meer zelf voorziend leven en ben je minder afhankelijk van de supermarkt.
 • Gemak: Het kweken van die wildpluk planten in je eigen tuin betekent dat ze dagelijks toegankelijk zijn.
 • Onderhoudsarm: Er zijn veel eetbare en geneeskrachtige vaste planten die weinig onderhoud vragen; je hoeft je dus geen zorgen te maken over ingewikkelde zaaischema’s.
 • Biodiversiteit: Het introduceren van diverse wildpluk planten in je tuin draagt bij aan een rijkere biodiversiteit, dit versterkt het lokale ecosysteem.

  Wil je aan de slag gaan? Wil je je tuin omtoveren tot Eetbaar Paradijs, in de Eetbaar Paradijs Academie laat ik je zien hoe je dit aan kunt pakken.

Door je eigen eetbare paradijs te creëren, combineer je het beste van wildplukken met het gemak en de veiligheid van thuis tuinieren, wat bijdraagt aan een gezonde en duurzame levensstijl.

Wat denk je ervan? Ben je klaar om de stap te zetten en je eigen achtertuin te transformeren in een eetbaar paradijs? Deel je gedachten en plannen.

Opwaarderen

Zelf doorvoel ik hoe belangrijk het is dat ik mijn visie en kennis deel. Ik hoop dat jij dit ook zo ziet. Om dit voor mij mogelijk te blijven maken, de website in de lucht te houden, nieuwe ideeën uit te werken, blogs te schrijven, is jouw steun hierin zeer gewenst.

Voel jij ook mijn meerwaarde? Steun me dan door: Lid te worden, of een donatie te doen via de crowdfund, die loopt voor het bouwen van ons huis.

Ja! ik waardeer op. https://gofundme.com/f/levendhuisbrandaf

Cathelijn Radstake

Over de auteur

Cathelijn is een toegewijde tuinvrouw die sinds 2011 haar eigen eetbare paradijs heeft gecreëerd. Met haar achtergrond in permacultuur ontwerpt ze tuinen die niet alleen functioneel, maar ook paradijselijk zijn. Haar streven om mensen meer verbonden te laten voelen met de natuur komt duidelijk naar voren in elk project dat ze onderneemt. In de Eetbaar Paradijs Academie neemt ze je mee haar eigen tuin in, en laat zien hoe je je eigen eetbaar paradijs creeert. Door haar manier van harmonieus leven met de natuur heeft Cathelijn een reputatie opgebouwd als een pionier in haar vakgebied. Met haar deskundige kennis en hands-on aanpak weet ze elke tuin om te toveren tot een groene oase waar natuur en mens in harmonie samenleven. Cathelijns werk is een inspiratie voor anderen die streven naar een meer verbonden en duurzamere levensstijl.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>